فولاد mo40 چیست ؟
یکی از نامهای رایجی که برای این فولاد در کنار نام mo40 استفاده میشود، فولاد ۴۱۴۰ است. این نوع نامگذاری مطابق استاندارد ASTM A29 است که براساس یک الگوی خاص، به این شکل معرفی میشود. در این نوع نمادگذاری، اولین عدد از سمت چپ یعنی عدد ۴، بر گروه آلیاژی این فولاد دلالت دارد. عدد ۴ نشاندهنده خانواده فولادهای دارای مولیبدن است. عدد ۱ نیز بر مقدار کروم افزودهشده نسبت به حالت مبنا اشاره دارد. در انتها نیز عدد ۴۰ قرار دارد که تنها بهصورت یک شماره و نماد است تا فولادهای خانواده ۴۱XX را از یکدیگر متمایز کند.
دو عنصر کروم و مولیبدن در این فولاد باعث افزایش چقرمگی آن میشود. فولاد ۷۲۲۵ تا دمای ۹۳۲ درجه سانتیگراد کار می کند. میزان کروم موجود در این فولاد باعث افزایش مقاومت به حرارت در آن می شود.
ویژگی های فولاد Mo40
فولاد Mo40 را در مقاطع دیگر مانند لوله و ورق در صفحات ورق Mo40 و لوله Mo40 می توانیم مشاهده کنیم. مولیبدن موجود در میلگرد آلیاژی ۱.۷۲۲۵ باعث افزایش سختی آن می شود. میلگرد mo40 از دسته فولاد های آلیاژی با کیفیت و همیچنین کم آلیاژ یا میکرو آلیاژ است. فولاد mo40 در کوره های قوس الکتریکی و القایی تولید می شود. نقطه ذوب آن ۱۴۱۶ درجه سانتیگراد می باشد و میزان سختی آن معادل ۱۹۷ برینل،۲۰۷ ویکرز، ۹۲ راکول B و ۱۳ راکول C است.ابتدا نمونه هایی از فولاد آلیاژی ۱.۷۲۲۵ را در دمای ۸۶۰ درجه سانتیگراد به مدت ۶۰ دقیقه تحت عملیات حرارتی قرار می دهند و سپس در هوا خنک می کنند. فولاد ۱.۷۲۲۵ از دسته فولادهای است که در ایران و در شهر های اصفهان، یزد و اسفراین تولید و عرضه می گردد. میلگرد Mo40 یکی از پرکاربردترین ها در ایران است که دارای مقاوت به سختی و توان کششی بالایی است.
فرآیند و روش های تولید این محصول
فولاد mo40 به فولاد کروم مولیبدن معروف است که به دلیل سختی پذیری مناسب در بین صنعت گران و مهندسان محبوب و مورد استقبال است و پس از ST37 و Ck45 پرکاربرد ترین فولاد در صنعت به شمار می آید. میلگرد Mo40 در سال های نه چندان دور توسط فولاد سازان ایرانی تولید می شد که در سال ۱۳۹۰ توسط اکسین اهواز در مقطع ورق نیز تولید شد. ورق Mo40 نیز به سرعت در بین فولادگران و صنعت گران مورد استقبال قرار گرفت و تقاضا برای ورق آن بالا رفت. در حال حاضر تولید کنندگان در مقطع میلگرد، ورق و شمش این فولاد را تولید و عرضه می کنند.
فولاد امو ۴۰ به ۳ صورت آنیل، فرگوته و نرمالیزه تولید می شود. در نوع آنیل این فولاد را بعد از ذوبگیری به صورت شمش تولید و در نهایت وارد خط نورد گرم و پس از فرم دهی روی بستر گسترده در فضای آزاد خنک می شود. اما در نوع فرگوته نیز پس از ذوب گیری و تولید شمش در دمای ۸۵۰ درجه سانتیگراد گرم میشود و سپس کوئنچ می شود. در نوع آخر و نرمالیزه، فولاد قبل از تخت شدن با گرم کردن آن تا دمای ۹۵۰ درجه سانتیگراد برای مدت زمان طولانی و خنک شدن در هوا نرمالیزه می شوند.